JUJA maakt gebruik van cookies om je bezoek aangenaam te maken. Omdat je gebruik maakt van onze diensten, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met ons gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Spreekbeurt over plastic soup

Spreekbeurt over plastic soup tips en info

Steeds meer mensen houden zich bezig met het recyclen van materialen, het milieu of duurzaamheid. Plastic soup is een begrip wat hierbij niet meer weg te denken is. En dus een hartstikke interessant onderwerp om je spreekbeurt over te doen! Wij hebben in deze blog alle informatie voor je verzameld om jouw spreekbeurt over plastic soup compleet te maken. Bij JUJA Wear spelen twee dingen tenslotte een grote rol: duurzaamheid maar ook bewustwording. We dragen dus graag ons steentje bij aan een betere wereld. En die eerste stap kan zomaar eens deze spreekbeurt voor je klasgenoten zijn.

Plastic soup

Laten we beginnen bij het begin: wat is plastic soup eigenlijk? Simpel gezegd is het een opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic en ander afval in oceanen en zeeën. Deze opeenhoping wordt steeds groter waardoor steeds meer plastic wordt meegevoerd door de stroming. En dat is een groot probleem. Oceanen en zeeën vormen namelijk het leefgebied voor miljoenen diersoorten en planten. De grootte van de plastic soep in de Grote Oceaan wordt geschat op 700.000 km2 tot meer dan 15 miljoen km2.

Charles Moore

De man die het begrip ‘plastic soep’ de wereld in heeft gebracht is Charles Moore. Charles is een oceanograaf. Dat is iemand die onderzoek doet naar verschijnselen in de oceaan. Toen hij fin 1997 met zijn boot van Hawaï naar Zuid-Californië zeilde bedacht hij de term plastic soep. Dit omdat hij telkens plastic langs zijn boot zag drijven.

Materialen plastic

Plastic wordt gemaakt van koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof. Plastic is een vorm van kunststof. Aardolie en gel zijn vaak de grondstoffen voor deze kunststof. Bij de productie van plastic komen veel schadelijke chemicaliën in de lucht terecht; zoals CO2. Dit is slecht voor de gezondheid en zorgt voor opwarming van de aarde. Daarnaast brengt het verbranden van plastic ook schadelijke stoffen met zich mee. Een leuk feitje om te vertellen aan je klasgenoten: de eerste kunstmatige kunststof werd uitgevonden in 1855. Dat is al meer dan 150 jaar geleden! Het werd uitgevonden door Alexander Parkes. Hij noemde deze plastic parkesine. Dit werd later celluloid genoemd. Plastic wordt al jaren gebruikt voor verpakking van producten, elektronica, auto’s, voorwerpen in huizen, geneeskunde, meubelen en ga zo nog maar even door.

Levensduur van plastic

Plastic gaat ontzettend lang mee. Zo gaat een plastic tas al twintig jaar mee, een plastic rietje tweehonderd jaar en een plastic flesje, ook wel een petfles genoemd, vierhonderdvijftig jaar. Bij JUJA Wear gebruiken we deze petflessen om UV-werende zwemkleding van te maken. Dit biedt niet alleen voordelen voor kind en ouder, maar ook voor een beter leefklimaat. Een echte win-win situatie.

Gevolgen van plastic vervuiling

Maar wat is er eigenlijk zo schadelijk aan al dat plastic op het land, in de zee of oceaan? Wij zetten een aantal nadelen van plastic (soep) voor je op een rij:

1. Plastic afval verteert niet. Hierdoor blijft het plastic op de straat liggen, komt het uiteindelijk in de zee terecht en kunnen dieren verstrikt raken of overlijden door het eten van deze plastic materialen.
2. Een gevolg van het nadeel hierboven is dan ook dat er jaarlijks meer dan 100.000 zeedieren overlijden door plastic soep. Zo heeft 1 op de 3 zeeschildpadden plastic ingeslikt en heeft meer dan de helft van alle walvissen plastic in de maag. 3. Bij verbranding van plastic komen er schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen zijn schadelijk voor mens, dier en natuur.
4. Plastic blijft moeilijk om te recyclen.

De oplossing

Plastic soep is wereldwijd een ontzettend groot probleem. Maar wat kunnen jij, je docent en je klasgenoten hier nou tegen doen? Het begint bij je eigen omgeving schoonhouden. Zie je plastic? Ruim het op. Ga je deze zomer bootje varen? Neem, naast je JUJA Wear UV-werende zwemset, ook een schepnetje mee. Zo kan je al het plastic uit het water vissen. Jij blij, de natuur blij. Daarnaast kunnen jij en je klasgenoten ook minder producten kopen van plastic of producten die verpakt zijn in plastic. En pas je ook op met het oplaten van ballonnen? Je weet nooit waar ze terechtkomen.

Zijn er nog vragen?

Natuurlijk kunnen je klasgenoten een vraag aan jou stellen aan het einde van je spreekbeurt, maar je kan hen ook een vraag stellen! Eentje waar ze nog weken over na kunnen denken: Hoe ziet de aarde er over vijftig jaar uit als we zo doorgaan? En wat kan jij nu doen om plastic soup te verminderen? Wij wensen je heel veel succes en plezier met je spreekbeurt. Met deze informatie ben je er helemaal klaar voor!

Terug naar boven