JUJA maakt gebruik van cookies om je bezoek aangenaam te maken. Omdat je gebruik maakt van onze diensten, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met ons gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Spreekbeurt over het recyclen van afval

Spreekbeurt over het recyclen van afval tips en info

Is het binnenkort tijd om een spreekbeurt op te voeren voor de klas? Of je dit nu spannend vindt, of dit het liefst elke week doet, met het onderwerp ‘recyclen’ zit je altijd goed. Recyclen houdt jong en oud bezig en kent veel voordelen. Wij geven je in deze blog alle informatie over recyclen, die je kan gebruiken voor je spreekbeurt. Succes!

Betekenis recyclen

Recyclen is afgeleid van het Engelse woord recycling. Recycling voorkomt verspilling van grondstoffen, energie en natuur doordat afvalmaterialen opnieuw worden gebruikt. De meeste mensen houden zich elke dag bezig met dit begrip. Kijk maar eens naar jezelf of je eigen omgeving: dagelijks en/of wekelijks worden er bijvoorbeeld glazen flessen of potjes in een glasbak gegooid. Ze worden dan opgehaald door een vrachtwagen, naar de glasfabriek gebracht om er vervolgens weer nieuwe glazen flessen of potjes van te maken. Dit gebeurt niet alleen met glas, maar bijvoorbeeld ook met kleding en papier. Heb jij weleens je kledingkast uit moeten zoeken om vervolgens de kleding te doneren in een kledingcontainer? Ook dat is een manier van recyclen.

Recycling vs. hergebruik

Maar let goed op wanneer je het begrip recycling uitlegt aan je klasgenoten. Recyclen is namelijk iets anders dan hergebruiken. Bij recycling wordt een afvalstof omgevormd tot een nieuw product. Bij hergebruik worden voorwerpen opnieuw gebruikt, al dan niet voor een ander doel. Beide zijn belangrijk. Grondstoffen kunnen tenslotte ook opraken.

Waarom recyclen?

Maar waarom recyclen we eigenlijk? Dat antwoord is heel simpel: door te recyclen kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Recyclen heeft tenslotte veel voordelen. Zo besparen we door recycling op het gebied van grondstoffen, omdat er geen extra grondstoffen voor nieuwe producten gebruikt te hoeven worden. Denk daarbij aan plastic en papier, maar ook aan bijvoorbeeld zeldzame metalen en aardolie. Recycling kost daarnaast ook minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. Verder zorgt recyclen voor minder broeikasgassen dan wanneer het afval verbrandt zou worden en kan landbouwgrond gebruikt worden om voedsel te verbouwen.

Het recycleproces

Veel mensen vragen zich af wat er na het scheiden van hun afval gebeurt in het proces van recyclen. Hoewel elk proces kan verschillen, proberen we je het in een notendop uit te leggen: het begint dus allemaal bij de verschillende huishoudens. Nadat de verschillende kunststofsoorten thuis of binnen een bedrijf zijn gesorteerd, wordt het afval opgehaald en vervolgens opnieuw gesorteerd door een sorteerinstallatie. Het materiaal dat is gesorteerd wordt vervolgens in balen geperst en gaat naar recyclers toe. De recyclers zorgen ervoor dat deze balen kunststoffen tot snippers worden vermalen, schoongemaakt en gesmolten. Hierna worden er kunststofkorrels van gemaakt. Deze korrels gaan dan naar een fabriek toe waar ze opnieuw worden gebruik voor nieuwe kunststofproducten. Op deze manier is het cirkeltje rond en is jouw afval gerecycled.

Plastic soep

Eén van de grondstoffen die we steeds meer recyclen is plastic. En dat is fijn want in 2015 werd er nog meer dan vijf miljard kilogram plastic in het milieu gevonden. Een nadeel aan plastic; het blijft niet allemaal op het land liggen en komt deels terecht in de oceaan. Plastic dat terechtkomt in de oceaan noemen we plastic soup of gewoon soep, op z’n Hollands. Deze naam is bedacht door Charles Moore toen hij in 1997 van Hawaï naar Zuid-Californië aan het zeilen was. Hij zeilde door de Gyre in de Noordelijke Stille Oceaan en zag elke dag stukjes plastic drijven. Het plastic wat Charles zag, dreef niet alleen aan het oppervlak, maar ook dieper in de oceaan. Vandaar de naam ‘plastic soup’.

JUJA Wear en plastic soup

Plastic soup verwijst dus naar alle plastic vervuiling in de oceaan. Denk hierbij ook aan petflessen. En wist je dat we bij JUJA Wear van deze petflessen UV-beschermende zwemkleding voor baby’s en kinderen maken? Deze UV-zwemkleding beschermt de huid tegen verbranding, veroudering en huidziekten, blokkeert 98% van de UV-straling, beschermt tegen UVA én UVB-straling en biedt de maximale UPF 50+ bescherming waar normale kleding tot maximaal UPF 15 beschermt. Op deze of een andere manier kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een milieuvriendelijke wereld. Vraag tijdens je spreekbeurt op welke manier jouw klasgenoten recyclen. Of hoe hun vader, moeder, opa of oma bijdraagt aan een schonere wereld? Daar komt hoe dan ook een interessant gesprek uit! We wensen je veel succes met je spreekbeurt!

Terug naar boven