Aandoeningen die kunnen ontstaan door de zon

Zonnebrand en de zon

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Het zonlicht dat dagelijks op onze huid valt bevat twee soorten UV-straling: 95% van het licht bestaat uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Elk hebben ze weer ander effecten op ons lichaam:

  • UVA-straling zorgt er onder meer voor dat onze huid verouderd, ofwel Aging.
  • UVB-straling veroorzaakt de daadwerkelijke verbranding van je huid, ofwel Burning.

Bij teveel blootstelling kunnen allebei de types bijdragen aan de vorming van huidkanker, hoewel UVA in hogere mate dan UVB. Het is dan ook goed om te weten dat UVA-straling niet wordt tegengehouden door bijvoorbeeld wolken of ramen. Ook in de schaduw of binnen kan deze straling dus nog effect hebben.

Om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon moet je jezelf dus beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling. Check of je zonnebrand tegen beide soorten beschermt. Je kunt ook investeren in uv-kleding van UV-Fashions: alle producten uit ons assortiment houden beide soorten straling tegen.

Zonnebrand en de zon

Wat is zonnebrand?

Als de huid te veel en te lang zon krijgt, biedt de huid te weinig bescherming. Ook kun je verbranden wanneer de huid niet voldoende beschermd is met bijvoorbeeld zonnebrandcrème. Een lichte zonnebrand geeft een rode en pijnlijke huid. Bij een ernstige verbranding door de zon ontstaan blaren, wordt de huid rood, gezwollen en pijnlijk. Als een groot gedeelte van jouw huid ernstig verbrandt is door de zon kun je last krijgen van: een ziek gevoel, koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

Hoe snel je verbrandt, hangt af van jouw huidtype. Het meest gevoelig zijn mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en blauwe ogen. Sommige medicatie zorgt ervoor dat de huid overgevoelig is voor zonlicht, ook dan kun je verbranden.

Is zonnebrand schadelijk?

Verbranding door de zon is pijnlijk. Het duurt twee tot vijf dagen voor de huid zich hersteld heeft. Te veel zon is slecht voor jouw huid en geeft een snellere veroudering van de huid. Bovendien vergroot het de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Wat doe ik als mijn huid verbrand is?

Ga meteen uit de zon als je merkt dat je verbrandt. Koelen met natte doeken kan de pijn verlichten. Blaren moet je mogelijk heel laten. Een pijnstiller, zoals paracetamol, kan de pijn verlichten. Blijf minstens drie dagen uit de zon om jouw huid te laten herstellen.

Wat kan ik doen om zonnebrand te voorkomen?

Draag UV werende kleding!

Het smeren met zonnebrandcrème en het dragen van UV kleding voorkomt zonnebrand aan de huid. Ook is het slim om de zon te mijden, wanneer deze op zijn felst is. In West-Europa is dat tussen 12:00 en 15:00. Zorg er ook voor dat je de vaak vergeten delen van het lichaam en gezicht beschermt, zoals de oren, haargrens, nek, voeten en handen. Een UV hoed is ideaal om jouw volledige gezicht, schedel, hals, oren en nek te beschermen.

Hyperpigmentatie en de zon

Wat is hyperpigmentatie?

De huid bevat van nature melanine, wat ervoor zorgt dat we een kleurtje krijgen in de zon. Hyperpigmentatie ontstaat bij een overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid. Het resulteert in donkere, geconcentreerde plekken op de huid die van lichtbruin tot zwart kunnen zijn en variëren in vorm en kleur. De zon heeft een grote invloed op het ontstaan van hyperpigmentatie.

Pigmentvlekken of ouderdomsvlekken

Oudere mensen hebben vaak kleine pigmentvlekken of ouderdomsvlekken op handen, gezicht en armen. Ze worden ook wel levervlekken of ‘liverspots’ genoemd, vanwege de kleur. Dit zijn delen van de huid die een leven lang vaak in aanraking geweest met zon en UV-straling, waardoor hyperpigmentatie is ontstaan. Vergelijk de huid van een baby maar eens met die van een oudere en je ziet het verschil.

Melasma of chloasma

Deze vorm van hyperpigmentatie wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, omdat een groot gedeelte van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Deze vorm van hyperpigmentatie heeft te maken met hormonale invloeden zoals zwangerschap of anticonceptie. De hyperpigmentatie heeft vaak een grote vorm en bevindt zich meestal op het gezicht of de armen.

Sproeten

Sproeten zijn ook een voorbeeld van hyperpigmentatie. Deze afwijking in het pigment wordt duidelijker zichtbaar door zonlicht. De sproeten kleuren donkerder en soms lijken het er meer te worden.

Littekens

Hyperpigmentatie kan ontstaan op de plaats van een litteken. Deze huid is gevoeliger voor zonlicht en kleurt soms donkerder dan de rest van de huid.

Wat kan ik doen om hyperpigmentatie te voorkomen?

Het is slim om jezelf en/of jouw kind al van jongs af aan dagelijks te beschermen tegen hyperpigmentatie en UV-straling door altijd een zonnebrandcrème op het gezicht, handen en armen te gebruiken. Tijdens zonnige dagen beschermt UV kleding of een UV hoed extra tegen het ontstaan van hyperpigmentatie.

Wat kan ik doen tegen bestaande hyperpigmentatie?

Draag UV werende kleding!

De delen van de huid waar hyperpigmentatie is ontstaan altijd, ook tijdens de winter, insmeren met een beschermende crème met minimaal SPF30. Ook is het wijs om tijdens de zomer of op vakantie de schaduw op te zoeken, waardoor het ontstaan van nog meer hyperpigmentatie weinig kans krijgt. Het behandelen van hyperpigmentatie is (beperkt) mogelijk met crèmes op doktersrecept of lasertherapie.

Zonneallergie en de zon

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Het is een reactie van de huid op UV-A licht. Het kan al ontstaan bij een korte blootstelling aan zonlicht, ongeacht de sterkte van de zon. Een primaire zonneallergie vindt plaats wanneer je simpelweg allergisch bent voor zonlicht, net zoals je allergisch kunt zijn voor bepaalde voedselwaren. Een secundaire zonneallergie vindt meestal plaats door de combinatie van zonlicht en medicijngebruik zoals antibiotica. Raadpleeg daarom altijd eerst de bijsluiter van jouw medicijnen of overleg met de huisarts, voor je besluit van de zon te genieten. Zonneallergie wordt ook wel aangeduid als PMLE.

Hoe ziet zonneallergie eruit?

Na het zonnen worden delen van de huid rood die in aanraking zijn geweest met zonlicht. Er kunnen blaasjes of bultjes ontstaan die jeuken, de huid voelt droog aan en er kunnen schilfertjes ontstaan. Zonneallergie komt vaak voor bij jonge vrouwen en de symptomen zijn het hevigst aan het einde van de lente en het begin van de zomer. Naarmate het seizoen vordert, raakt de huid meer gewend aan zonlicht en worden de symptomen minder merkbaar. Zonneallergie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal dagen.

Welke medicijnen verhogen de kans op zonneallergie?

Antibiotica: tetracycline, nalidixinezuur

Pijnstillers: ibuprofen

Anti-jeukmiddelen: promethazine

Plastabletten: thiazidepreparaten

Harttabletten: amiodaron

Wat kan ik doen tegen zonneallergie?

Draag UV werende kleding!

Je kunt er niets tegen doen, maar het wel voorkomen. Zorg ervoor dat de huid die in aanraking komt met UV-straling, goed beschermd is door middel van UV kleding. Deze kleding laat de huid ademen en voorkomt zonneallergie 100%. Het gezicht kun je in de schaduw houden door het dragen van een UV werende hoed.

Moedervlekken en de zon

Wat zijn moedervlekken?

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Ieder mens krijgt vroeg of laat moedervlekken en soms zijn ze al aanwezig vanaf de geboorte. Moedervlekken kunnen veel verschillende vormen en afmetingen hebben. Meestal ontstaan ze in de kinderjaren of de pubertijd.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Pigmentcellen zitten in alle gedeeltes van de huid. Het pigment is een natuurlijke bescherming tegen UV-straling. Op sommige plaatsen zijn de pigmentcellen plaatselijk erg geconcentreerd en ontstaat een moedervlek. Hormonen kunnen van invloed zijn op het vormen van moedervlekken, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd of zwangerschap. Ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op de vorming van moedervlekken op de huid.

Zijn moedervlekken schadelijk?

In de meeste gevallen zijn moedervlekken volkomen normaal en niet schadelijk. Wanneer je merkt dat een moedervlek gaat bloeden of van vorm of kleur verandert, is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts. Sommige moedervlekken kunnen zich ontwikkelen tot een kwaadaardige moedervlek, ook wel melanoom genoemd, en moeten behandeld worden.

Wat kan ik doen om moedervlekken te voorkomen?

Draag UV werende kleding!

Je kunt zelf weinig doen om moedervlekken te voorkomen, maar het is wel bekend dat er meer moedervlekken kunnen ontstaan wanneer je vaak en lang in aanraking komt met UV-straling. Bescherm daarom jouw huid altijd met UV kleding en zonnebrandcrème, zodat de vorming van meer moedervlekken minder kans krijgt.

Rimpels en de zon

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn lijnen in het gezicht of op het lichaam die ontstaan door de vermindering van elasticiteit in de huid. Ze ontstaan met de jaren. De mate van rimpelvorming is deels erfelijk bepaald en wordt beïnvloed door externe factoren zoals een bepaalde levensstijl en blootstelling van de huid aan zon. 

Hoe ontstaan rimpels?

Wanneer we ouder worden, neemt de elasticiteit af in de huid. Dit is een natuurlijk proces, maar kan versnellen of verergeren door bepaalde leefgewoontes zoals roken, (overmatig) alcoholgebruik, ongezond eten en teveel blootstelling van de huid aan zon. Zonneschade aan de huid op jonge leeftijd, kan resulteren in meer rimpels op latere leeftijd. Overmatige blootstelling aan zonlicht versnelt het proces van de afname van elasticiteit in de huid. Ook kunnen rimpels eerder ontstaan door hormonale invloeden of medicijngebruik.

Zijn rimpels schadelijk?

Rimpels zijn niet schadelijk, maar worden vaak als niet mooi ervaren.

Wat kan ik doen tegen rimpels?

Draag UV werende kleding!

Wanneer de elasticiteit in de huid eenmaal is afgenomen, kun je weinig doen tegen rimpels. Via een cosmetische ingreep kun je rimpels bijvoorbeeld op laten vullen, indien gewenst. Rimpels kun je wel gedeeltelijk voorkomen, door altijd goed beschermd de deur uit te gaan. Bij zonnig weer betekent dat het dragen van een beschermende zonnebrandcrème en het dragen van UV kleding. Rimpels ontstaan niet alleen in het gezicht, maar kunnen ook ontstaan op de armen, bij het decolleté of op de rug. Voor kinderen geldt dat wanneer ze van jongs af aan leren zich goed te beschermen tegen de zon, ze op latere leeftijd minder last van rimpelvorming hebben.

Huidkanker en de zon

Wat is huidkanker?

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Aangezien huidkanker een zeer zichtbare vorm van kanker is, is het vaak mogelijk om vroeg een diagnose te stellen en de kanker te behandelen. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Het is belangrijk dat elke plek op de huid die groeit of verandert door een arts wordt beoordeeld. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden en mensen die de huid veelvuldig aan zonlicht en kunstmatig zonlicht blootstellen hebben een hoger risico op huidkanker.

Hoe ontstaat huidkanker en hoe herken ik huidkanker?

Huidkanker ontstaat door overmatige blootstelling aan zonlicht of andere ultraviolette (UV) stralingsbronnen zoals zonnebanken. Vooral zonverbranding op jonge leeftijd (kinderen onder de 5 jaar) is een risicofactor. Elke vorm van huidkanker ziet er anders uit en heet ook anders. Zo is er huidkanker in de vorm van een melanoom, basaalcelcarcinoom of plaveiselcarcinoom. Per soort huidkanker lees je hier wat de symptomen zijn.

Melanoom huidkanker

Melanoom is in ongeveer 10% van de gevallen van huidkanker de diagnose. Dit is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Het is gelukkig ook de minst voorkomende vorm. Een melanoom ontstaat uit melanocyten, dit zijn de cellen in de huid die huidpigment – het bruine kleurtje – aanmaken. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek, maar dit hoeft niet per sé zo te zijn. Melanomen groeien naar binnen toe. Dit betekent dat ze dieper de huid in gaan en ze kunnen dan via de lymfeklieren uitzaaien naar de rest van het lichaam. Bij vrouwen zitten melanomen vaak op de romp en de benen. Bij mannen op de romp, het hoofd of de hals. Een melanoom is te herkennen doordat een moedervlek dikker wordt, van kleur verandert en/of een grillige vorm begint te krijgen. Vaak jeukt zo’n moedervlek ook. In een verder gevorderd stadium kan er een korstje of zweertje op de moedervlek ontstaan of kan hij gaan bloeden.

Basaalcelcarcinoom huidkanker

Een basaalcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die voortdurend zorgen voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In 3 van de 4 gevallen van huidkanker, is er sprake van basaalcelcarcinoom. Het is ook de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom zaait meestal niet uit en groeit ook langzaam. Toch kan deze vorm veel schade aanrichten als je het niet tijdig laat behandelen. Een basaalcelcarcinoom kan dieper naar binnen groeien waar hij het weefsel onder de huid aantast en zelfs de botten kan beschadigen. Basaalcelcarcinoom komt het meest voor op het gezicht en de hals, maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan. Een basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een glad, glazig knobbeltje dat langzaam groeit. Er kunnen zweertjes en korstjes op en rond het knobbeltje ontstaan. Wanneer een basaalcelcarcinoom zich op de romp bevindt, lijkt het meer op een eczeemplekje. Het verschil met een echt eczeemplekje is dat een basaalcelcarcinoom niet reageert op zalf en langzaam doorgroeit.

Plaveiselcarcinoom huidkanker

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die dichter bij het huidoppervlak zitten dan de basaalcellen. Het is de laag cellen die tussen de basaalcellen en de zichtbare huid in zitten. In 15% van de gevallen is er sprake van plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm is kwaadaardiger dan een basaalcelcarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom groeit sneller en kan ook uitzaaien. Deze vorm van huidkanker komt veel voor op het gezicht, maar kan ook op de handen of rug ontstaan. Als de tumor uitzaait, gaat dit als eerste naar de lymfeklieren, waarna het ook in andere organen kan gaan zitten. Een plaveiselcelcarcinoom is vaak bleekroze van kleur met in het midden een witte, schilferige plek. Het voelt ruw aan.

Behandeling van huidkanker

Wanneer er huidkanker geconstateerd is, moet je hiervoor behandeld worden. De behandelmethoden verschillen per type en het stadium van de huidkanker. Raadpleeg jouw medisch specialist altijd wanneer je een verdacht plekje op jouw gezicht of lichaam ontdekt.

Wat kan ik doen om huidkanker te voorkomen?

Draag UV werende kleding!

Bescherm de huid goed tegen zonlicht en UV-straling met UV kleding en een goede zonnebrandcrème. Met UV kleding kun je zorgeloos bewegen en genieten in de zon, zonder zich druk te maken om de vorming van huidkanker. Het gezicht en de hoofdhuid bescherm je net zo makkelijk met een beschermende UV hoed. Controleer jouw lichaam regelmatig op opvallende plekjes of moedervlekken die van kleur of vorm veranderen. Plaatsen waar je dat zelf niet goed kunt zien, zoals de rug, laat je controleren door bijvoorbeeld de huisarts.

Medische (huid)aandoeningen en de zon

Er is veel bekend over welke huidaandoeningen je kunt krijgen door de zon, maar niet zoveel over hoe je kunt genieten van de zon mét een huidaandoening of wanneer je je in een bepaalde fase van jouw leven begeeft en bijvoorbeeld zwanger bent, medicijnen gebruikt of chemotherapie ondergaat. We hebben een overzicht gemaakt en geven tips over hoe jij met deze medische condities toch veilig kunt zonnen.

Mag ik in de zon met vitiligo?

Op de plaats van vitiligovlekken ontbreekt het pigment (melanine). Pigment zorgt niet alleen voor de kleur van onze huid, maar beschermt de huid ook tegen zonnebrand. In de zon verbranden vitiligovlekken daardoor sneller dan de gepigmenteerde huid. Heel even onbeschermd in de zon is een soort natuurlijke lichttherapie. Maar vermijd verbranding en smeer op tijd de vlekken zo goed mogelijk in met een hoge beschermingsfactor en draag UV-werende kleding, zonnebril of een UV-werende hoed. Artsen raden vitiligopatiënten af uitgebreid te zonnen. Vitiligovlekken kunnen door de zon gevoelig worden. Als de huid beschadigt door verbranding, kan dat leiden tot het ontstaan van meer vlekken.

Mag ik in de zon met lupus?

Met de auto-immuunziekte Lupus mag je, mits goed beschermd, voorzichtig en kort in de zon. Een bekend verschijnsel bij lupus is de gevoeligheid voor zonlicht. Het is geen twijfel dat zonlicht/UV-licht een belangrijke activator van de ziekte is. Veel mensen merken dat hun uitslag, gewrichtspijnen en andere lupusverschijnselen na een zonnebad verergeren. Zonlicht kan niet alleen een opvlamming van de huidafwijkingen, maar ook van de inwendige aandoeningen veroorzaken. Lang niet alle mensen bij wie lupus is gediagnosticeerd zijn overgevoelig voor zonlicht. Toch is het altijd verstandig overmatige blootstelling aan de zon te vermijden. Draag altijd UV werende kleding en/of UV werende hoeden en zonnebrillen en smeer lichaam en gezicht in met een hoge zonnefactor.

Mag ik in de zon met huidkanker of wanneer ik genezen ben van huidkanker?

Wanneer je huidkanker hebt of heeft gehad, hoef je de zon niet helemaal te mijden. Huidkanker is wel een signaal dat jouw huid in het verleden vaker en/of langer aan UV-straling blootgesteld is geweest dan als veilig wordt beschouwd voor jouw huidtype. Hoe lang je in de zon kunt blijven hangt af van jouw huidtype en de zonkracht. Voor alle mensen geldt het advies een zonbeschermingsproduct te gebruiken dat bij jouw huidtype past en verstandig te zonnen in bijvoorbeeld UV kleding of met een UV werende hoed of zonnebril. Zorg er in ieder geval voor dat jouw huid niet verbrandt.

Mag ik in de zon met psoriasis?

De UVB stralen uit UV licht kunnen de huidaandoening psoriasis verbeteren, maar je moet altijd goed beschermd de zon in gaan. Doe dit met UV werende kleding, een UV zonnebril of een UV hoed en smeer jouw lichaam en gezicht goed in met een beschermende factor 30 of hoger. In de wintermaanden kun je bij jouw medisch specialist bekijken wat de mogelijkheden om toch aan voldoende UVB straling te komen ter verbetering van jouw psoriasis.

Mag ik in de zon met medicijnen of antibiotica?

Sommige geneesmiddelen zorgen voor een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Er zijn twee soorten reacties, namelijk fototoxische en fotoallergische reacties.

Fototoxische reacties komen vaak voor en hebben te maken met de dosis geneesmiddelen en de dosis zonlicht. Vaak is het een reactie op UVA-licht, wat ook doordringt door glas en dunne kleding.

Fotoallergische reacties zijn hebben met het immuunsysteem te maken en komen minder vaak voor. De reacties kunnen verschillende vormen aannemen, maar zien er vaak rood en schilferend uit, zoals eczeem. Ze komen vooral voor op de lichaamsdelen die aan zonlicht of UV-stralen werden blootgesteld.

Een reactie van de huid na blootstelling aan overmatig zonlicht kan lijken op een ernstige zonnebrand met roodheid, pijn en eventueel blaarvorming. De huid geneest meestal redelijk snel. Wanneer de geneesmiddelen niet meer worden ingenomen, treden de reacties niet op bij nieuw contact met zonlicht of UV-stralen.

Geneesmiddelen die vaak een allergische reactie in de zon opleveren

De belangrijkste geneesmiddelen(groepen) die zonovergevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken zijn: amiodaron, chinolonen, fenothiazines, kinine, lisdiuretica, methotrexaat, niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAIDs), psoralenen, tetracyclines, sulfamiden en thiaziden.

Wil je weten of jouw geneesmiddelen een allergische reactie kunnen veroorzaken van de huid in combinatie met zonlicht, vraag dan jouw apotheek om advies.

Mag ik in de zon wanneer ik chemotherapie onderga?

Tijdens chemotherapie is de huid gevoeliger en kunnen zich problemen voordoen als roodheid, droogheid, jeuk en huiduitslag. Door blootstelling aan de zon kunnen deze klachten verergeren. Ook is de huid gevoeliger voor verbranding, met alle schadelijke gevolgen van dien, zoals meer risico op huidkanker. De zon kan huidverkleuringen veroorzaken (hyperpigmentatie) die niet meer verdwijnen. Wanneer je chemotherapie ondergaat, mag de huid wel in aanraking komen met zonlicht. Vanuit KWF Kankerbestrijding wordt aangeraden om jouw huid altijd goed te beschermen met een beschermende factor in de vorm van zonnebrandcrème en/of UV kleding. Test voorzichtig uit hoe jouw huid reageert op zonlicht en voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Pas op met zon op jouw hoofd en draag altijd goede bescherming, zoals een UV werende hoed, in de zon.

Mag ik in de zon wanneer ik zwanger ben?

Wanneer je zwanger bent, is het geen probleem om te genieten van de zon, maar zoals ook geldt wanneer je niet zwanger bent: smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag UV werende kleding, zonnebrillen of UV werende hoeden wanneer je je bevindt in de zon. Tijdens de zwangerschap ben je extra vatbaar voor de vorming van hyperpigmentatie of moedervlekken, dus mijd de zon wanneer deze het sterkst is en zoek regelmatig een schaduwrijk plekje op.

Mogen baby’s in de zon?

Baby’s onder de leeftijd van 1 jaar mogen niet in de zon. De huid is op deze leeftijd nog niet goed bestendig tegen zon en UV-straling en wanneer baby’s op deze leeftijd overmatig worden blootgesteld aan zon, kan dit kan dramatische gevolgen op latere leeftijd. Verbranding op jonge leeftijd (met name tussen de 1-5 jaar) verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd. Smeer kinderen altijd goed in en laat ze UV kleding, zonnebrillen en UV hoedjes dragen tijdens het spelen. Zorg ervoor dat je jonge kinderen zoveel mogelijk in de schaduw houdt.

Mogen kinderen in de zon?

Kinderen mogen genieten van en spelen in de zon, maar let op dat ze niet verbranden en laat ze op het heetst van de dag niet in de zon spelen. Zorg ervoor dat ze op dat moment iets anders te doen hebben, zoals binnen of in de schaduw knutselen of een tekenfilm kijken. Verbranding op jonge leeftijd (met name tussen de 1-5 jaar) verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd. Smeer kinderen altijd goed in en laat ze UV kleding, zonnebrillen en UV hoedjes dragen tijdens het spelen. Zorg ervoor dat je jonge kinderen zoveel mogelijk in de schaduw houdt.

Hoe lang mag ik in de zon met mijn huidtype?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Deze kan variëren tussen 0, geen zonkracht, en 10, zeer sterke zonkracht. De hoeveelheid UV neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Het is afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Warmte heeft geen invloed: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Op de site van het KNMI kun je de actuele zonkracht en de verwachte zonkracht voor de komende dagen vinden. Hiermee zou je kunnen berekenen hoelang je bij een bepaalde zonkracht in de zon kunt zijn voordat jouw huid gaat verbranden. Dit is afhankelijk van jouw huidtype.

Huidtypen

Er zijn vier huidtypen: 1 is de lichtste die zeer snel verbrandt en niet bruin wordt, 2 verbrandt snel en wordt langzaam bruin, 3 verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin, 4 is de donkerste die bijna nooit verbrandt en zeer goed bruint.

Rekensom: Hoe lang kan ik in de zon blijven?

De rekensom om te bepalen hoelang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt is als volgt:

Huidtype 1: Maximale tijd in de zon = 67 minuten : zonkracht

Huidtype 2: Maximale tijd in de zon = 100 minuten : zonkracht

Huidtype 3: Maximale tijd in de zon = 200 minuten : zonkracht

Huidtype 4: Maximale tijd in de zon = 300 minuten : zonkracht

Voorbeeld: je hebt huidtype 2 en de zonkracht is 2. Jouw maximale tijd in de zon voordat je verbrandt is 100 gedeeld door 2, is 50 minuten. Het is altijd verstandig jouw huid goed te beschermen en zo nodig eerder uit de zon te gaan.

Beschermen

UV-straling stimuleert de aanmaak van pigment in de huid; de huid wordt bruin. Een bruine huid beschermt tegen de UV-straling, maar deze bescherming is minimaal. Verder kan onder invloed van UVB de opperhuid zich verdikken als deze hieraan geleidelijk kan wennen. Dit geeft een betere bescherming dan een bruine huid. Andere vormen van bescherming zijn echter nog steeds noodzakelijk. Hierbij kun je denken aan beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen. De onbedekte huid kun je insmeren met een antizonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor.

(bron: leef.nl)

Bewustwording van bescherming tegen UV-straling bij ouders en kinderen

Steeds meer ouders worden zich ervan bewust dat de zon ernstige schade kan opleveren aan de huid van jonge kinderen. De zon is fijn en gezond, maar we moeten er verstandig mee omgaan. Problemen zoals huidkanker op latere leeftijd kunnen op jonge leeftijd al voorkomen worden, door goed te smeren en UV werende kleding te dragen. Het is heel goed dat de ouders zich ervan bewust zijn, maar we moeten er ook voor zorgen dat de jongeren zich hiervan bewust worden. Daarom heeft Dr. Jetske Ultee de campagne ‘Smeer je in’ ontwikkeld. Op speelse wijze met digibooks, filmpjes en liedjes informeert ze kinderen over de belangen van veilig zonnen. Ook is er educatief materiaal voor basisscholen ontwikkeld, dat verkrijgbaar is via www.smeerjein.nl